För några veckor sedan fick jag av en mycket snäll vän en önskad
MacBook (vit) i julklapp.
Det är den senaste modellen med 2.2 GHz core2duo cpu och 2 gb minne samt en hälsosamt 250 gb stor hårddisk. Leopard givetvis.
Eftersom jag sitter mycket vid mina datorer köpte jag även två andra nödvändiga ting: Tangenbordsskydd (iskin.com) och en fet extern hårddisk på 500 gb (timemachine).
Det var med spänd och ivrig förväntan jag packade upp den här vita tingesten. Inte nog med att det är min första bärbara dator utan också en helt ny plattform. En mac!
Jag som gått direkt från mina ljuvliga Amigadatorer till Windows pc. Kändes nästan som lite återgång till det historiska - men med en modern slutknorr.
Till min förvåning och förtjustning har precis allt fungerat över all rimlig förväntan. Jag hade nästan räknat med att köra huvudet i väggen rent kunskapsmässigt. Men någon vägg kom aldrig i min väg och alla mindre saker löste sig alltid. Ingen av dem berodde på varken operativsystem eller program i sig.
Som tur är hade jag läst på i förväg. Även laddat ned vettiga freeware och shareware program som rekommenderades.
Det här inlägget, den första som skrivs på mac, skrivs i ett demo av "Mars Edit". En alldeles utmärkt bloggeditor.
Så vad har jag då gjort i min nyfunna "familjemedlem"?
Jo en hel del har provats. Mycket extraprogram har installerats. Även en del spel.
Ett tjog nya widgets av både nöjes såväl som nyttokarraktär har förstås också installerats.
Tack vare VmWare Fusion kommer jag åt både windows XP och Linux Ubuntu.
Via en ny trådlös accesspunkt kan jag köra trådlöst nät var jag vill i hela lägenheten och till ännu mer förvåning fungerar det också helt utan problem - och med bra fart därtill.
Något jag inte förstår är alla klagomål på Leopard. Särskilt en del nya kosmetiska förändringar på t. ex översta menyraden (den är nu transparent) och den nya dock-raden. Även popup-menyerna är genomskinliga. Till skillnad från XP och Vista så fungerar all kosmetisk grannlåt utmärkt utan att dra ned prestandan ett. Medges, dockan kunde se snyggare ut men det är lätt åtgärdat med "Pimp my dock" och en hel bunt nya teman. Min dockrad ser nu ut som reflektiv mattsvart glas med en svagt vit-grå yttre rand. Mycket flott. Jag har också passat på att byta ut ikoner på mappar runt om i systemet. En sak som är lätt med gratisprogrammet "Lite Icon".
Systemresurserna räcker också till alldeles utmärkt. Processorn orkar utan problem med både OS, bakgrundsprogram samt Fusion när så behövs. Inga problem alls. Dessutom tack vare "Fan Controll" kan jag justera hastigheten på den inbyggda fläkten. Detta gör datorn svalare och sannolikt mer hållbar i längden. Priset är en aldrig så liten gnutta mer ljud ifrån fläkten. I praktiken knappt märkbart så längde det är under 2600 varv/minut. Men stor skillnad på invändiga temperaturen.
En stort bidragande orsak till att jag ville testa Mac var att jag inte kände för att ge mig ut mot windows vista. Windows XP fungerar utmärkt och kommer fortsätta vara mitt primära OS på den stationära maskinen. Men efter det vete sjutton ärligt talat.
Att då ge sig ut mot MacOS kändes som ett klokt beslut.
Underbara program som "Adium", "NewsFire", "YoJimbo", "VLC", "Opera", "Sleepless", "NetFixer", "Memoires", "LiquidCD", "The Unarchiver", "JetPhoto Studio", "Burn", "Mr.Clean", "Img2Icns", "grandperspective", "iCash", "Scrivener", "Websnapper" och
många, många fler (samt widgets & plugins till Safari och Quicktime) gör hela upplevelsen av Mac(OS) till en ren fröjd.
Timemachine fungerar som en dröm. Enkelt och smidigt. Bara koppla in den externa hårddisken och det sköter sig själv. Kunde inte vara bättre.
Batteritiden varierar. Främst beroende på om man har trådlöst nätverk påslaget eller inte. Utan nätverket får man ut mellan 30-60 minuter mer tid. Som bäst över 4 timmar lätt (när batteriet är ungt och välskött). Snittet ligger på ca 3 timmar med nätverk och bakgrundsprogram och flitigt användande.
På resen ned till göteborg i morgon skall jag titta på Harry Potter och jag räknar med att kunna se det och ha batteritid i reserv utan problem. Fast jag har ju bara 12 laddningscykler under huven än så länge :-)
Ärligt talat så är jag helt överväldigad av denna maskin. Den känns stabil och pålitilig och operativsystemet utstrålar en betydligt högre grad av tillförlitlighet än windows. Både utseende och funktion (som är integrerade med varandra) är avsevärt mer konsekventa och användarvänliga. Det känns helt enkelt "hemtrevligare". Det är numera
inga problem att spendera mycket mer tid i denna bärbara "mirakelmaskin" snarare än i den stationära (som dock fungerar utmärkt med en mycket snyggt "vistafierad" windows XP som operativsystem).
Med undantag för spel som kräver grafikkort och mer råstyrka skulle jag idag kunna gå över till Mac på heltid. Tack vare fantastiska saker som Fusion slipper jag jobbig migrering av personlig data och kan komma åt de få program och funktioner som jag ännu inte hittat ersättning för i MacOs miljö. Det bästa av bägge världarna med andra ord.
Med dessa ord (och jag får säkert anledning att återkomma i framtiden) avslutar jag
denna första redogörelse om min första Mac.
Om jag inte hinner skriva mer innan julafton så önskar jag alla läsare en riktigt god jul!
2 kommentarer:
Jag bytte ut Windows mot Ubuntu. Faktum är att jag inte känner till en enda bekant som frivilligt vill köra vraket vid namn Vista.
När ekonomin lättar blir det nog en bärbar Mac, men den kommer som komplement och samarbetspartner till FOSS-maskinerna här hemma.
Microsoft tycks ju lida av "varannan gång damernas" i sina släpp av operativsystem. Undantaget är väl Windows XP som kom direkt efter Windows 2000, bägge helt ok.
Men bortsett från utseendet så motsätter jag mig windows Vista. Mest för att det i allt för stor grad går in för att kräva enormt mycket resurser för att i princip erbjuda något som bara är en uppsnoffsad version av XP. Det är liksom inga som helst problem att få bortåt 80-90% av vistas funktioner och säkerhet med vanliga XP och tillbehörsprogram. Ändå kommer man inte ens i närheten av de resurskrav som vista kräver. Dessutom verkar ju säkerheten i vista mest vara utformad för att driva användaren till vansinne snarare än hjälpa till att hålla datorn säker.
Min spontana reaktion är att vista är att jämföra med Windows millenium (som var en ren katastrof) dvs. helt överhoppbar.
Och jag måste säga att med tanke på resurskraven så spöar MacOsX Leopard skiten ur vista.
Faktum är att Ubunutu är nära den också. Inte rikigt i klass med MacOs men nära ändå. Och då måste man ändå räkna in att det inte kostar en krona!
Skicka en kommentar